Besøk om bord i fregatten KNM «Otto Sverdrup»

Fregatten «Otto Sverdrup» var på tur fra Svalbard via Tromsø til Håkonsvern (Bergen). Fregatten skulle gjøre et kort opphold i Ålesund, torsdag den 20. september. Etter initiativ av Per Hofseth (leder Sunnmøre Forsvarsforening), skulle det arrangeres omvisning ombord for ordførere og videregående skoler. Skipet skulle kaste loss for Bergen klokken 1800.

En personlig invitasjon til Anton Iversen (leder Romsdal Forsvarsforening) fra Per Hofseth til å delta i omvisningen, med to personer, ble tatt i mot med takk. Sjur Fedje fikk forespørsel om å delta, og takket ja.

14 ordførere, og 130 elever og lærere fra videregående- og høyskoler, var fordelt på to grupper. Klokken 1000 til 1200, og klokken 1500 til 1700.
Vi tre fra RFF/SFF var i den første gruppen sammen med 7 ordførere fra Sunnmøre, i et VIP-opplegg fra klokken 1000 til 1300, med spesialomvisning fra maskin til bro. Skipssjefen, kommandørkaptein Iris Fivelstad og hennes nestkommanderende, kommandørkaptein Øverland, fortalte med sterkt personlig engasjement – nesten i detalj, om fregattens (10 år gammel) fortreffelighet. Kvinneandelen om bord er ca 15 %. Skipet har også en del lærlingeplasser. (Les mer om dette skipet på Internett.)

Vi forsto raskt at dette skipet, med sin meget engasjerte besetning, ville kunne bite godt fra seg i en krisesituasjon.
Skipets sykeavdeling, med sin operasjonsstue, lege, spesialsykepleier og paramedic har alle muligheter til å holde besetningen friske og oppegående. Spesialsykepleier Bjerke holdt en engasjert orientering, og svarte på en rekke spørsmål.

Klokken 1200 til 1300 var det lunsj. VIP lunsj. Jeg tror ingen av oss 10 deltagerne var forberedt på den opplevelsen. De Lux oppdekning, tre retter ble servert. En herlig suppe, en kjøttrett med masse forskjellig tilbehør, det hele ble avsluttet med en meget velsmakende dessert, som var et rent kunstverk. Effektive og diskret «servitører» som orienterte om rettene. Ingen gourmetrestaurant kunne ha gjort dette bedre. Skipets kokker må være i særklasse.

Under lunsjen orienterte skipssjefen om toktet de kom fra, om den forstående NATO-øvelsen, om den politiske situasjonen i nordområdene, og om bistand ved mulige ulykker og annet, i samarbeid med sivile myndigheter.
Hva sitter vi igjen med av inntrykk?

Vi pratet om opplevelsen hele veien til Molde. Det som slo oss var den uformelle tonen; og den utrolige vennligheten vi ble møtt med overalt. Det var smil fra alle vi møtte om bord. En støttende hånd var raskt på plass når man snublet i ukjent terreng, eller skallet opp i en lukekarm, eller at en leider var litt for bratt for en landkrabbe.

anton_sjur

Konklusjon:
Skipssjef, kommandørkaptein Iris Fivelstad, har et meget engasjert og sammensveiset mannskap.
En stor takk til sjef og mannskap for en fantastisk opplevelse de ga oss.
Per, en stor takk til deg for at Anton og jeg fikk være med på denne opplevelsen.

Sjur Fedje
Anton Iversen

23. september 2018,