Slaget om Shanghai

starten på 2. verdenskrig

Dette mener den danske Asia-korrespondenten Peter Harmsen som blant annet har skrevet boken «Døden ved Yangtze-floden – salget om Shanghai, 1937». Han hevder at det er noe vilkårlig at forskerne tradisjonelt har valgt 1. september 1939 som startskuddet for den globale konflikten. Kina og Japan hadde allerede da kjempet mot hverandre i en krig som i omfang og voldsomhet fullt var på høyde med de innledende kamphandlingene i Europa. Store deler av byen ble forvandlet til en ruinhaug, og tusenvis av sivile ble drept.

Japanerne møtte hard motstand. Kineserne var tallmessig overlegne, mens japanerne hadde et stort teknologisk forsprang både når det gjelder antall fly, stridsvogner og marinefartøy. De kinesiske tapstallene var store, over 187200 mot japanernes 18800. En japansk knipetangmanøver fra 23. august til 26. november avgjorde slaget.

Et pakkhus hvor en side lå inntil den internasjonal bydelen, ble under kampene omdannet av de kinesiske forsvarene til en festning. Her holdt 451 soldater stand og fikk tilnavnet «Den fortapte bataljon».  Evakuerte sårede soldater herfra fikk beskjed om å fortelle at antallet var 800 mann, og slik oppstod legenden om «De 800 heltene fra Shanghai». Ved et mirakel unnslapp 355 soldater i ly av nattemørket den 30. oktober, færre enn 100 soldater døde i pakkhuset. Den kinesiske filmen Ba Bai (De åtte hundre) handler om disse heltene. Det har tatt ti år å lage filmen, men den vil neppe på en stund bli vist på kinesiske kinoer. For heltene i Ba Bai var nemlig soldater fra det kinesiske nasjonalistpartiet under ledelse av Chiang Kai-shek og ikke Maos kommunistparti. Dette er tydeligvis et problem i dagens Folkerepublikk. Det kan selvsagt heller ikke tolereres at Republikken Kinas flagg – som i dag brukes på Taiwan – blir vist. Krigsfilmen kostet det 680 millioner å lage.

De japanske okkupantene gikk nådeløst fram, japanske dagbøker forteller sitt tydelige språk. Generalmajor Sasaki Thoici, sjefen for den 30. brigade, skrev for eksempel i sin dagbok at på kort tid – kanskje bare en dag den 13. desember 1937 – ble 20 000 kinesiske soldater drept, mange av dem krigsfanger. En annen japansk høyere offiser, divisjonskommandøren general Nakajiama Kesago, er ikke snauere. Samme dag skrev han i sin dagbok at brigaden hadde henrettet 15 000 kinesiske fanger, og at det et annet sted ventet 7-8000 kinesere på sin skjebne, etter alt å dømme døden.

Republikken Kina led store tap under 2. verdenskrig. Og det er dessverre gått i glemmeboken at republikken var en av våre allierte. På konferansen i Kairo i 1943 var det nemlig Chiang Kai-shek og ikke Mao som deltok sammen med Roosevelt og Churchill. Her ble det blant annet bestemt at Taiwan skulle tilbakeføres fra Japan til Kina.

 Kilder: Aftenposten 28.06.2019, Historiebladet nr 7/2019, Weekend avisen.

Nils Tore Gjerde, medlem av Romsdal forsvarsforening